…και το κάνει εδώ και δέκα χρόνια. Πρόκειται για μια αληθινά μοναδική περίπτωση φεστιβάλ: προϊόν της γνώσης, της εμπειρίας, αλλά κυρίως του ηρωισμού ενός προσώπου, της καλλιτεχνικής του διευθύντριας Χριστιάνας Γαλανοπούλου, με τη συνδρομή πιστών συνεργατών, το MIRFestival  κάθε δεύτερη χρονιά μάς φέρνει σε επαφή με τάσεις της σύγχρονης καλλιτεχνικής πρωτοπορίας, σε δράσεις που σχετίζονται με την πραγματικότητα της πόλης. Ένα φεστιβάλ αληθινά διεθνές, αληθινά ρηξικέλευθο, με τη συμμετοχή εξεχόντων ξένων και ελλήνων καλλιτεχνών, χωρίς την υποστήριξη κανενός κρατικού ή μεγάλου ιδιωτικού καλλιτεχνικού οργανισμού! Καθώς έχει το όνομα ενός διαστημικού σταθμού, θα μπορούσε να το θεωρήσει κανείς ως αποκύημα της σκέψης κάποιου συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας: κι όμως όχι. Είναι μια ουτοπία που αποτελεί πραγματικότητα εδώ και μια δεκαετία.

Θα ήταν κρίμα κι άδικο να ξεχωρίσω και να συστήσω κάποιες από τις εκδηλώσεις του MIRFestival: είναι πραγματικά μία και μία. Θα αρκεστώ να μιλήσω για τις δυο πρώτες που είχα ήδη την τύχη να παρακολουθήσω.

Η Παναγιώτα Καλλιμάνη χάρισε και στο προηγούμενο MIRFestival, αυτό το 2016, μια από τις κορυφαίες στιγμές του, δουλεύοντας τότε με παιδιά ηλικίας δημοτικού. Τώρα, στο Ζενερίκ, προχωρά λίγο ηλικιακά το κέντρο του ενδιαφέροντός της, και δουλεύει με κορίτσια στην εφηβεία, δημιουργώντας ένα διαμαντάκι διαρκείας 30 λεπτών, γεμάτο απατηλό αισθησιασμό, συνδυασμένο με ατμόσφαιρα θρίλερ. Η μοναδική ευαισθησία της δημιουργού της επιτρέπει να συλλάβει το απολύτως φευγαλέο που χαρακτηρίζει αυττή την ηλικία-πέρασμα από το κορίτσι στη γυναίκα, χωρίς να στερείται τόλμης και χιούμορ. Μια στιγμή καθαρής ανατριχίλας.

Η Μαριέλα Νέστορα, επίσης παλαιά γνώριμη του MIRFestival, με τις Διαβρώσεις συνεχίζει την έρευνά της σε μια κατεύθυνση που την απασχολεί γόνιμα εδώ και χρόνια. Τα όρια σκηνής και κοινού καταργούνται, κι ο θεατής καλείται να βγει από τον ασφαλή χώρο στον οποίο έχει συνηθίσει να βρίσκεται ως παθητικός λήπτης ενός μηνύματος. και να αφεθεί σε μια εμπειρία μέσα στο ημίφως. Μια δημιουργός με αληθινά προσωπικό ύφος και πορεία, συνεχίζει τολμηρά το δρόμο της.

Το MIRFestival συνεχίζεται ως τις 30 Νοεμβρίου. Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας και επιλέξτε κάποιες από τις εκδηλώσεις του – ή και όλες. Μην το χάσετε! Άλλωστε, θα περάσουν δύο χρόνια μέχρι ο αλλόκοτος αυτός διαστημικός σταθμός να σταθμεύσει και πάλι για λίγο στην πόλη μας…

Το πρόγραμμα του MIRFestival, θα το βρείτε στην ιστοσελίδα του: http://www.mirfestival.gr/el/mir/#programma