Ο Howe Gelb εμφανίστηκε στη σκηνή στις αρχές της δεκαετίας του 80, και αυτόματα κατέλαβε μια απο της ηγετικές θέσεις στο χώρο που έκτοτε ονομάζεται americana, ήχος της ερήμου, ή όπως αλλιώς θέλησαν οι μουσικοί γραφιάδες να τον βαφτίσουν κατά καιρούς. Πάνω από 35 χρόνια και (μάλλον) πάνω από 60 (!!!) δίσκους αργότερα, ο Howe παραμένει ένας από τους απολαυστικότερους περφόρμερς που έχω δει ποτέ σε συναυλία, είτε ολομόναχος είτε με παρέα. Απίστευτα παραγωγικός, αλλά και απολύτως χαοτικός και απρόβλεπτος: κάποτε ο John Parish, μυθικός παραγωγός και  alter ego της PJ Harvey, μού περιέγραφε ενεός τον τρόπο που συνεργάστηαν σε ένα άλμπουμ των Giant Sand: ο Gelb μπαινόβγαινε στο στούτντιο άσχετες ώρες με διάφορα άσχετα άτομα, έμπαιναν σε ένα χώρο κι έπαιζαν κάτι, και μετά τον ρωτούσε:  – Το έγραψες αυτό; – Όχι! Δεν έχω κάν μικρόφωνα σε εκίνο το χώρο! απαντούσε ο δυστυχής Parish! – Κρίμα… έλεγε ο Gelb κι εξαφανιζόταν για το υπόλοιπο της ημέρας. Το άλμπουμ ολοκληρώθηκε αφού ο παραγωγός έβαλε μικρόφωνα σε κάθε πιθανό σημείο, εκτός ίσως της τουαλέτας! Όλοι όσοι είχαν την τύχη να γνωρίσουν το ρηξικέλευθο καλλιτέχνη – του γράφοντος μη εξαιρουμένου – έχουν τέτοιες ιστορίες να αφηγηθούν. Εϊπαμε λοιπόν, με αφορμή την έλευση του στην Αθήνα μετά από πολλά χρόνια – ΓΙΑΤΙ ΑΛΗΘΕΙΑ; – να προσπαθήσουμε να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Διόλου αυτονόητο. Howe Gelb είναι αυτός…

Είναι πολύ μεγάλη μας χαρά που θα σε έχουμε και πάλι στην Αθήνα! Πάνε πολλά χρόνια από την τελευταία φορά. Ναι, είναι αλήθεια. Πάνω από 15 χρόνια. Μπορεί και 20! Ήθελα από καιρό να ξανάρθω στην Αθήνα.

Έχει αλλάξει κάτι στη ζωή σου; Πού κατοικείς τώρα; Στην Τούσον, όπως πάντα.  Δεν έφυγα ποτέ από εκεί. Αλλά ούτως ή άλλως, λείπω τόσο πολύ για περιοδείες ή ηχογραφήσεις, που είναι απλώς για να έχω τεχνικώς μια διεύθυνση. Περισσότερο από το μισό χρόνο τον περνάω στο δρόμο.

Είναι τόσα τα συγκροτήματα και τα πρότζεκτ στα οποία εμπλέκεσαι, που πραγματικά έχω χάσει το λογαριασμό πόσα και ποια από αυτά είναι ενεργά… Ναι, είναι πολλά. Αλλά δεν το βλέπω έτσι. Κοιτάζω μόνο αυτά που κάνω τη συγκεκριμένη περίοδο. Αυτό τον καιρό παίζω με τους The Colorist Orchestra, υπέροχο σχήμα από το Βέλγιο, μια καταπληκτική πολυμελής ορχήστρα. Και κάνω και αρκετά πράγματα σόλο. To τελευταίο άλμπουμ κυκλοφορεί μεν κάτω από το δικό μου όνομα, αλλά συμμετέχουν πολλοί ακόμα άνθρωποι, πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους.

Αλήθεια, έχεις μετρήσει πόσα άλμπουμ έχεις κυκλόφορήσει συνολικά, είτε ως Howe Gelb είτε με τα διάφορα σχήματα που δημιούργησες κατά καιρούς; Όχι! Αλλά θα τα υπολόγιζα πρόχειρα γύρω στα 60!

Και το τρίο που έπαιζε τα Future Standards; Αυτά είναι standards, από τη στιγμή που τα έγραψα, είναι εκεί και με περιμένουν! Θα συνεχίσει να υπάρχει!

Θυμάμαι πως όταν βρεθήκαμε στο Παρίσι, μου είχες πει για πράγματα που δοκιμάζατε μαζί με τον Warren Ellis, και άλλους μαζί. Θα δούμε κάποιο από αυτά τα σχήματα να κυκλοφορεί δουλειά; Με τον Warren γνωριζόμαστε πολλά-πολλά χρόνια, από την εποχή που ήταν στους Dirty Three. Είναι ένας μουσικός που μου αρέσει πάρα πολύ. Το πρόβλημα είναι πως κι οι δυο μας έχουμε καταφέρει να φορτώσουμε τόσο πολύ το πρόγραμμά μας, που είναι άγνωστο πότε θα καταφέρουμε να βρούμε ταυτόχρονα χρόνο για να ολοκληρώσουμε κάτι μαζί – ούτε καν αν θα συμβεί ποτέ αυτό!

Το συγκρότημα, πάντως, που όλοι θεωρούμε ως πυρήνα της δουλειάς σου είναι οι Giant Sand. Πριν λίγα χρόνια ανακοίνωσες επίσημα το τέλος τους. Από όσα ακούω, όμως, δεν έχω καταφέρει να καταλάβω: ισχύει αυτό ή όχι; Πράγματι πήρα αυτή την απόφαση το 2015, και δώσαμε την τελευταία μας συναυλία στο Παρίσι- ήσουν εκεί νομίζω. Και το τήρησα για πολύ καιρό, τρία χρόνια σχεδόν. Αυτό που έκανα μετά ήταν να επισκεφτώ ξανά το πρώτο άλμπουμ που είχαμε κυκλοφορήσει, το Valley of Rain. Και να το παίξουμε ξανά, και να το ηχογραφήσω όπως θα το έκανα τότε, αν ήξερα πως υπάρχουν οι ενισχυτές που χρησιμοποιήσαμε τώρα, κι αν ήξερα όσα ξέρω τώρα, για τη παραγωγή, τον ήχο… Άλλωστε η σημερινή μορφή των Giant Sand έχει μέλη τόσο από την Αμερική, όσο κι από τη Δανία, κάποια από τα οποία ήταν αγέννητα όταν ηχογραφήθηκε πρώτη φορά – η Annie Dolan είναι μόλις 24 χρονών, κι ο Gabriel Sullivan είναι 31!

Οπότε οι Giant Sand είναι και πάλι πραγματικότητα! Θα συνεχίσουν ή όχι; Η απόφασή μου, που παραμένει προς το παρόν σε ισχύ, είναι πως δεν θα υπάρξουν καινούρια άλμπουμ με νέο υλικό. Έχω γράψει στο παρελθόν τόσο υλικό για αυτούς, που το να γράψω κι άλλα τραγούδια μού φαίνεται περιττό, εκ του περισσού. Όμως ηχογραφούμε ξανά και το δεύτερο άλμπουμ, το Ballad Of A Thin Line Man, το οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα, και πιθανότατα θα παίξουμε και ζωντανά. Η απάντηση λοιπόν είναι ναι και όχι!

Μετά από τόσα χρόνια απουσίας από την Αθήνα, αν δεν σε ήξερα καλά, θα πίστευα πως έχει νόημα να ρωτήσω τι θα ακούσουμε την Κυριακή στο Faust. Όμως επειδή σε ξέρω, αμφιβάλλω… Πράγματι, δεν ξέρω τι να σου απαντήσω. Ποτέ δεν ανεβαίνω τη σκηνή έχοντας ένα έτοιμο setlist. Κι ο κατάλογος είναι τόσο αχανής, που δεν ξέρω ποτέ τι ακριβώς θα παίξω σε μια εμφάνιση. Οπότε θα το μάθουμε κι οι δύο το ίδιο βράδυ…

Κι η περιοδεία τελειώνει εδώ, ή συνεχίζεται; Τελειώνει, και μάλιστα σκοπεύω να μείνω μια δυο μέρες παραπάνω για να ηρεμήσω. Κράτησε πέντε εβδομάδες! Είχα πολλά χρόνια να λείψω τόσο μεγάλο διάστημα από το σπίτι. Όσο τα παιδιά ήταν μικρότερα, φρόντιζα η απουσίες μου να είναι πιο σύντομες. Τώρα τα παιδιά μεγάλωσαν, δεν έχουν ανάγκη πλέον την παρουσία μου, κι έτσι για πρώτη φορά έλειψα τόσο πολύ. Θα προσπαθήσω να πάω στην έκθεση του Στέφνου Ρόκου, για την οποία μου μίλησαν πολλοί. Η κόρη μου μάλιστα επισκέφτηκε πρόσφατα την Ύδρα, κι επιμένει να κάνω κι εγώ το ίδιο αφού θα βρεθώ στην Αθήνα.

Ξέρεις, φαντάζομαι, πως ο Leonard  Cohen είχε ένα σπίτι στην Ύδρα και την αγαπούσε πολύ…  Είναι παράξενο που μου το λες, γιατί πριν από πάρα πολλά χρόνια η γυναίκα μου είχε επισκεφτεί το νησί, είχε πέσει πάνω τον Leonard και γνωρίστηκαν, κι είχε γίνει πολύ φίλη με την Marianne. Κι η φιλία τους κράτησε μέχρι το τέλος, και μάλιστα επειδή η γυναίκα μου έχει ζήσει στη Νορβηγία και μιλάει τη γλώσσα, η Marianne της ζήτησε να μεταφράσει εκείνη την αυτοβιογραφία της στα αγγλικά!

Άρα μάλλον πυκνώνουν οι λόγοι να επισκεφτείς το νησί! Να υποθέσω πώς να σε ρωτήσω για τα μελλοντικά σχέδιά σου και το τι περιλαμβάνουν, και πάλι δεν θα είχε πολύ νόημα… (Γέλια) Σωστά το κατάλαβες… Όμως είναι σαν κάποια πράγματα να συμβαίνουν μόνα τους. Κάποιος μου προτείνει ξαφνικά κάτι μια στιγμή που μπορώ, κι αυτό γίνεται. Δεν προσπαθώ γενικά να οργανώσω εκ των προτέρων το μέλλον. Μάλιστα αυτή τη στιγμή ίσως με ενδιαφέρει περισσότερο να οργανώσω το παρελθόν μου: έχω γράψει τόση μουσική, που θα ήθελα να την επισκεφτώ ξανά και να δω τι από όλα αυτά εξακολουθεί να έχει νόημα.

O Howe Gelb θα εμφανιστεί στο Faust (Αθηναΐδος 12 & Καλαμιώτου 11, Κέντρο Αθήνας) την Κυριακή 5 Μαΐου 2019. Τη συναυλία θα ανοίξει ο Remi & the road.