Μέσα σε έναν μεγάλο κύκλο, το σχήμα στο οποίο γνωρίστηκαν και συνδημιούργησαν για 15 μέρες, υπό τους ήχους μουσικών απ’ όλο τον κόσμο, αποχαιρέτησαν την περασμένη Δευτέρα, τον Α΄κύκλο του Λυκείου Επιδαύρου, οι συμμετέχοντες του εκπαιδευτικού προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, που διανύει τη δεύτερη επιτυχημένη χρονιά λειτουργίας του. Το Λύκειο πραγματοποιείται, φέτος, σε δύο κύκλους (ο Β’ κύκλος ξεκίνησε στις 18 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί την 1η Αυγούστου) και διευρύνει τον διεθνή του χαρακτήρα με την παρουσία σπουδαστών και καθηγητών από 23 χώρες.

Έχοντας ταξιδέψει από τις 5 γωνιές του πλανήτη (από το Μεξικό, τη Χιλή και τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Ζιμπάμπουε, την Κίνα, την Τουρκία μέχρι και πληθώρα χωρών της Ευρώπης), για να βρεθούν στο – μοναδικής ενέργειας και φυσικής ομορφιάς – τοπίο της Επιδαύρου, οι σπουδαστές του Λυκείου έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, με σκοπό να αποκτήσουν νέες ερμηνευτικές δεξιότητες και εργαλεία, σε μια συλλογική προσπάθεια καινοτόμου επαναπροσέγγισης του αρχαίου δράματος σε βιωματικό επίπεδο.

Συνοδοιπόροι τους σε αυτό το μαγευτικό ταξίδι, οι καθηγητές τους. Καλλιτέχνες και δάσκαλοι του θεάτρου, με έρευνα στον τρόπο που μπορεί η σκηνική παρουσία του ηθοποιού να αντηχήσει την πολιτική συνειδητότητα – κεντρικό ζήτημα στα κείμενα των αρχαίων τραγικών και κωμικών ποιητών. Κατάφεραν, λοιπόν, να συνδέσουν τηφετινή θεματική «Πολιτεία και Πολίτης» με τεχνικές υποκριτικής, όπως η βιομηχανική, τη σχέση της μνήμης και της ιεροτελεστίας με το αρχαίο δράμα και προβληματικές, όπως η θέση της γυναίκας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η σημασία και η δύναμη της συλλογικότητας.

Ανάμεσα στους καθηγητές και ομιλητές του Α΄ κύκλου ήταν: η ηθοποιός, σκηνοθέτρια και ειδικός του συστήματος βιομηχανικής κίνησης στο διάσημο ρωσικό Ινστιτούτο Θεατρικών Τεχνών Γκίτις Mαρία Σμάεβιτς, o Αμερικανός σκηνοθέτης και δάσκαλος υποκριτικής Ντέννις Χίλτον – Ρηντ, η ηθοποιός, σκηνοθέτρια και συνεργάτρια του Τεάτρ ντε Κομπλισιτέ Λίλο Μπάουρ, η χορεύτρια και χορογράφος Πατρίσια Απέργη και η ομάδα Χορού Αερίτες, η σκηνοθέτρια Γεωργία Μαυραγάνη, ο χορογράφος και μέλος των Sine Qua Non ART Τζόναθαν Πράνλας – Ντεκούρ, η καθηγήτρια στο Tμήμα Κλασικών Σπουδών στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Ήντιθ Χωλ, ο
αντιπρόεδρος της Θεατρικής Ακαδημίας της Σαγκάης Γκονγκ Μπαορόνγκ, η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Μαρία Μικεδάκη, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ερευνητική εταίρος στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Αγγελική Σπυροπούλουκαι η Υπεύθυνη του Λυκείου Επιδαύρου και σύμβουλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Τζωρτζίνα Κακουδάκη.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε την Κυριακή 15 Ιουλίου, με την παρουσίαση του κεντρικού εργαστηρίου στο Αρχαίο Στάδιο της Επιδαύρου. Υπό την δυναμική καθοδήγηση της χορογράφου Πατρίσιας Απέργη και της ομάδας χορού Αερίτες, οι σπουδαστές διερεύνησαν την έκφραση των χορικών στην αρχαία τραγωδία, με τον χορό να μετατρέπεται σε εργαλείο αντίστασης στο φόβο, αλλά και μέσο για να ανταλλάξουν ιστορίες και αφηγήματα. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πείραμα σκηνικής εξέλιξης που έφερε το όνομα «Πολήττες», μια παράσταση συνδεδεμένη οργανικά, τόσο με ζητήματα χορικότητας, όσο και με τη θέση πως ο ηθοποιός αποτελεί επί σκηνής τον πρώτο εν δυνάμει πολίτη.

Αξίζει να σημειωθεί, πως, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η σχέση με την τοπική κοινωνία, το Λύκειο Επιδαύρου προσέφερε σε πολίτες της Αργολίδας τη δυνατότητα δωρεάν παρακολούθησης του πρακτικού εργαστηρίου του Β΄ κύκλου με τίτλο Αντιγόνη ή όταν το Εγώ γίνεται Εμείς και το Εμείς, Εκείνοι. Καθηγητές αυτού του εργαστηρίου είναι οι Σαντζόι Γκανγκούλι, δημιουργός του επιδραστικότερου θεατρικού οργανισμού στην Ινδία, και η Χριστίνα Ζώνιου, σκηνοθέτρια και διδάσκουσα υποκριτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ανοιχτές για το κοινό θα είναι, παράλληλα, στο Πνευματικό Κέντρο Λυγουριού οι απογευματινές διαλέξεις και τα θεωρητικά εργαστήρια του προγράμματος. Ήδη πραγματοποιήθηκε στα αγγλικά: από τη θεατρολόγο και σκηνοθέτρια Τζωρτζίνα Κακουδάκη, τη Δευτέρα 23 Ιουλίου, 19:00 με 20:30, με θέμα Χτίζοντας πολιτειακή ταυτότητα στη σκηνή του αρχαίου δράματος, και έπεται ένα ακόμη, από την μόνιμη επίκουρη καθηγήτρια αρχαίου δράματος, του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Ιωάννα Καραμάνου, την Πέμπτη 26 Ιουλίου, 17:30 με 19:00, με θέμα: Η πόλις στην τραγωδία του Ευριπίδη.

Το Λύκειο Επιδαύρου υλοποιείται υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος του ΥΠΠΟΑ. Πραγματοποιείται σε σύμπραξη με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Με την υποστήριξη του Δήμου Επιδαύρου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδος (με έδρα το Ναύπλιο) και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ: http://greekfestival.gr/lykeio-epidayroy/programma/ ή τη σελίδα στο Facebook: Epidaurus Lyceum.